vezi mai mult

Un mediu curat este un mediu sănătos
20.04.2024     
 
O PĂDURE CURATĂ
13.04.2024     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate » ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR
01
04.2024
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR
   
 

 

Ziua de 1 Aprilie – Ziua Internațională a Păsărilor, reprezintă un eveniment important dedicat păsărilor sălbatice, marcată anual pe glob, începand cu 1906, odată cu semnarea Convenției Internaționale pentru Protecția Păsărilor (Paris, 1902). Această zi este celebrată și in cadrul programului UNESCO sub titulatura „Omul şi biosfera”.       

Rezervația Naturală „Codrii” vine în sprijinul cunoasterii, studiuui și protecției speciilor de păsări sălbatice, la fel și a tuturor persoanelor pasionate de natură și păsări în ceea ce privește marcarea Zilei Internaţionale a Păsărilor! 

În Rezervația Naturală „Codrii” sunt desfășurate acțiuni dedicate Zilei de 1 Aprilie, pe parcursul întregii luni în curs, cand păsările se reîntorc din migrația lor spre locurile de cuibărit de la noi, dar și despre alte activități de observare, studiere și protejare a speciilor de pasari: lectii tematice, excursii în Muzeul Naturii din sediul central al rezervației, excursii pe traseul turistic amenajat în pădure.

Așadar, în aceasta zi avem ocazia să aflam mai multe despre păsările sălbatice, să le studiem modul de viață și să intelegem de ce este important să le protejăm!

Numărul speciilor identificate în Republica Moldova este de peste 280 specii (https://sppn.md/lista-pasarilor-din-republica-moldova/). În ediția a treia a Cartii Roșii a Republicii Moldova (2015) au fost incluse 62 specii de păsări vulnerabile, periclitate și critic periclitate (https://doaj.org/article/9e0fb0204ae64e0783041bb42d7ae0e7).

Față de ediția a doua a Cărtii Roșii (2001), din care au facut parte 39 de specii de păsări (https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Cartea_Ro%C8%99ie_a_Republicii_Moldova), numărul păsărilor aflate în pericol, aproape că s-a dublat!