vezi mai mult

O PĂDURE CURATĂ
13.04.2024     
 
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PĂSĂRILOR
01.04.2024     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate » Cu privire la polemica şi interpretările eronate ale sistemului de lucrări silviculturale
12
02.2021
Cu privire la polemica şi interpretările eronate ale sistemului de lucrări silviculturale
   
 

 

Cu privire la polemica şi interpretările eronate ale sistemului de lucrări silviculturale, administrația Rezervației Naturale „Codrii” informează că, conform art. 25 din Legea privind Fondul Ariilor Naturale Protejate de Stat în rezervație sunt permise lucrări de regenerare și reconstrucție ecologică; tăieri de igienă, de îngrijire și de regenerare a pădurilor. Menționăm că, lucrările silvotehnice întreprinse în fondul forestier gestionat de rezervație, au loc conform planului decenal, stabilit de amenajamentul silvic, coordonate și autorizate de Inspecția pentru Protecția Mediului Strășeni, Grădina Botanică (Institut) Alexandru Ciubotaru și Agenția de Mediu (Autorizația nr. P-0838/2020 din 29.12.2020) şi ordine ale Agenţiei „Moldsilva”.

Parchetul mediatizat este situat în parcela 16C din cadrul rezervației, cu o suprafață de 0,8 ha cu un volum total de extragere 61 m3 , conform autorizației nr. 006802. Lucrările din acest parchet au fost declanșate în anul 2013, datorită faptului că arboretul a atins vârsta de exploatare. Ulterior arboretul a fost supus lucrărilor de reconstrucție ecologică prin aplicarea tratamentului tăierilor repetate uniforme – tăieri de dezvoltare. Datorită semințișului natural de pe o suprafață de 70% a fost necesar de întreprins a doua repriză. Menționăm că, semințișul din specia de bază gorun atinge actualmente o înălțime de la 0,20 m până la 1,10 m, într-un număr de 7000 exemplare la ha. În acest arboret mai sunt necesare de efectuat încă două reprize, iar lucrările vor fi finalizate peste 5-6 ani.

Totodată, menţonăm faptul că deşi  cadrul normativ naţional prevede prin Legea 1538 din 25.02.1998 privind fondul ariilor naturale protejate de stat că finanţarea revine statului, actualmente toate cheltuielile sunt suportate de către Agenţia „Moldsilva”.

În acelaşi context, solicităm respectuos organelor mass-media, dar şi amatorilor de senzaţii tari şi denigrări ale silvicultorilor, să profite de transparenţa Agenţiei „Moldsilva” şi disponibilitatea de cooperare a entităţilor silvice pentru a contribui plenar la dezvoltarea şi durabilitatea pădurilor ţării noastre.